Ilmainen toimitus yli 100e tilauksiin! 

Kestovaippojen hoidosta ja säilytyksestä

Käymme läpi yleisimpiä kestovaippojen hoitoon ja säilytykseen liittyviä asioita. Vinkkejä noudattamalla saat vaipoistasi mahdollisimman pitkäikäisiä ja vältyt turhilta, käyttöön liittyviltä murheilta. Näitä ohjeita suosittelemme sekä Hahtuvahullu että Tuttimaakari -kestovaipoille.

  • Pul -kankaiset kestovaipat / harjoitteluhousut kestävät konepesun 60 asteessa. Rumpukuivausta tai tätä kuumempaa pesulämpötilaa niille ei suositella, jotta pul -kankaan kosteudenpitävä laminointi ei vaurioidu. Myös imut ja kuivaliinat voi pestä 60 asteessa. Pese uudet imut ja vaipat ennen käyttöönottoa.

  • Coolmax ja luonnonkuidut (puuvilla, bambu, hamppu) kestävät konepesun jopa 90 asteessa, mutta luonnonkuidut kutistuvat sitä enemmän mitä kuumemmalla ne pesee. Pesuohjeita kannattaa noudattaa, jotta tuotteen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Uudet imut ja joustofroteiset vaipat kannattaa pestä ensimmäiset pesut erillään muusta pyykistä / yhdessä samanväristen kanssa tai käyttää värinkerääjäliinaa jotta kankaassa mahdollisesti oleva irtoväri peseytyy pois eikä värjää pyykkiä.

  • Sulje tarrat kiinni pesutarroihin huolellisesti ennen kuin laitat vaipan pyykkiin. Näin saat vaipat pysymään mahdollisimman hyväkuntoisina ja tarrat pitkäikäisinä. Etenkin joustokanttinauhaa (FOE) sisältäviin tuotteisiin tulee helposti nyppyä kanttinauhaan, mikäli koukkupuolen tarra pääsee tarttumaan siihen kiinni. Tämä tapahtuu ihan jo yhdessä pesussa. (Myös muuhun koneessa olevaan pyykkiin kannattaa kiinnittää huomiota, esim. takkien tarranauhat ja vetoketjut tms, mikäli peset vaippoja samassa koneellisessa vaatteiden kanssa.)

  • Älä käytä huuhteluainetta, se vaikuttaa heikentävästi vaipan imukykyyn. Tarvittaessa voit lisätä tilkan etikkaa huuhteluveteen, se pehmentää ja raikastaa kankaan. Annostele pesuainetta vähemmän kuin valmistajan suosituksessa sanotaan ja käytä tarvittaessa lisähuuhtelua / pese vaipat vajaammassa koneessa, jotta pesuainejäämät huuhtoutuvat kunnolla pois. Pesuainejäämät voivat aiheuttaa lapsellesi iho-ongelmia sekä haurastuttaa vaipan materiaaleja.

  • Lapsesi herkkää ihoa suojataksesi on hyvä käyttää mahdollisimman vähän hajusteita sisältävää pesuainetta. Pesuaineissa käytetty zeoliitti on savea, joka heikentää kankaan imutehoa kerääntyessään kuituihin. Pidemmän päälle se on haitallista myös pesukoneellesi. Kestovaipoille kannattaa valita pesuaine, jossa on alle 5% saippuaa. Saippua tukkii kuivaliinojen kuidut ja vie niiltä kyvyn siirtää kosteutta.

  • Uudet imut vaativat useampia pesukertoja ennen kuin ne saavuttavat parhaan imutehonsa, esim. viiden pesukerran jälkeen imuteho on jo huomattavasti parempi kuin uudella kankaalla.

  • Tarhanpoistoon käy esim. sappisaippua. Villatuotteiden mukana toimitamme aina omat hoito-ohjeensa. Jos vaippaan jää pesuista / tahranpoistosta huolimatta tahroja, voit kuivattaa vaipat auringossa, jolloin tahrat häviävät.


  • Mikäli säilytät vaippoja esim. seuraavalle sisarukselle, niin muista pestä vaippoja myös säilytyksen aikana! Käytössä olleen vaipan ”heikoin lenkki” on yleensä kuminauhat, joista ajan saatossa katoaa elastisuus. Usein vaippaan jää pesusta ja huuhtelusta huolimatta pesuainejäämiä, jotka osaltaan aiheuttavat kuminauhan haurastumisen. Pesuainetta säilytyksen aikana tehtyihin pesuihin ei tarvitse lisätä. Myös lisähuuhtelun käyttöä suositellaan ennen kuin vaipat laitetaan säilytykseen, jotta ne saataisiin säilöön mahdollisimman puhtaina. Säilytyksen aikana suosittelemme pesemään vaipat n. 6kk välein.

Vaikka ohjeita tuntuu äkkiseltään olevan paljon, ei kestovaippojen huolto kuitenkaan ole sen vaikeampaa kuin muunkaan pyykin peseminen, noudattamalla ohjelämpötiloja ja käyttämällä oikeita pesuaineita et voi epäonnistua. Sitten vaan pidä ja pese! 

Jos jokin kestovaippoihin liittyvä asia jää askarruttamaan, voit aina olla meihin yhteydessä!

Lahjakortti